Noua conducere suprema a Partidului Comunist Chinez (PCC) anuntata joi a fost redusa de la noua la sapte membri, potrivit agentiei China Noua.

Aceasta noua echipa ii include, in ordine, pe Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan si Zhang Gaoli, a precizat agentia oficiala chineza.

XI JINPING, in varsta de 59 de ani. Vicepresedintele a fost consacrat secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), functia numarul unu a regimului care i-a fost promisa dupa ce a intrat, in 2007, in "nucleul puterii".

LI KEQIANG, in varsta de 57 de ani. Acest cadru de partid zambitor, bun cunoscator al resorturilor economiei, a fost promovat, fara surpriza, in cercul liderilor de cel mai inalt grad. Si el este, de multa vreme, inscris in cursa pentru acest post. El il va inlocui in martie pe Wen Jiabao in functia de premier. In prezent vicepremier, el devine numarul doi in ierarhia PCC.

ZHANG DEJIANG, nascut in noiembrie 1946. Cunoscut ca un protejat al fostului lider chinez Jiang Zemin, el este de acum numarul trei in ierarhia regimului. Absolvent de studii economice la Universitatea Kim Il-sung din Phenian (Coreea de Nord), el este cunoscut pentru stilul sau conservator. El a condus provincia Guangdong din 2002 pana in 2007, o regiune industriala exportatoare pe care a guvernat-o cu mana de fier. El a fost numit recent secretar general al PCC din Chongqing, in locul liderului demis Bo Xilai, potrivit MEDIAFAX.

YU ZHENGSHENG,
in varsta de 67 de ani. Din 2007 secretar al PCC din Shanghai, el este oficialul politic cu cel mai inalt grad din capitala economica a tarii. Absolvent al Institutului Inginerie Militara din Harbin (nord-est), Departamentul "rachete", el este fiul unui veteran al regimului si este considerat un apropiat al fostului presedinte Jiang Zemin.

LIU YUNSHAN, in varsta de 65 de ani. El este ministru pentru Propaganda, aflandu-se in subordinea directa a Partidului si nu a Guvernului, incepand din 2002. Acest conservator si-a inceput cariera ca reporter in cadrul agentiei China Noua, in Mongolia interioara, la sfarsitul epocii maoiste. Un apropiat al presedintelui Hu Jintao, el a devenit conducatorul acestei regiuni bogate in carbune si pamanturi rare in 1992, dupa care s-a consacrat exclusiv propagandei, incepand din 1997.

WANG QISHAN
, in varsta de 64 de ani. In prezent este vicepremier responsabil de Finante si reprezinta China la negocieri economice strategice cu Statele Unite si Europa. Fost primar al Beijingului si fost conducator al proviniciei industriale Guangdong (sud), el vorbeste engleza fluent. Casatorit cu fiica unui oficial de rang inalt din perioada Deng Xiaoping, el este deseori asociat "factiunii printilor", din care face parte si Xi Jinping.

ZHANG GAOLI
, nascut in noiembrie 1946. Din 2007 el este liderul importantului oras portuar Tianjin. Un economist, el a petrecut o parte importanta a carierei in provincia meridionala Guangdong, care a fost multa vreme o pioniera in domeniul reformelor economice. El este considerat un protejat al fostului sef de stat Jiang Zemin. Gaoli este considerat totodata un apropiat al unui magnat din Hong Kong, Li Ka-shing.

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.