Portugalia era afectata miercuri de o greva generala imporiva masurilor de austeritate ale Guvernului de centru- dreapta, care suscita o nemultumire populara tot mai mare, circulatia trenurilor si metrourilor fiind oprita partial, iar numeroase zboruri anulate.

Nicio garnitura de metrou nu circula la Lisabona incepand de marti, la miezul noptii, la fel ca majoritatea trenurilor. Perturbari puternice erau asteptate pe aeroporturi, compania nationala TAP anuland deja 173 dintre cele 360 de zboruri prevazute miercuri.

Cursele de naveta fluviala intre cele doua maluri ale raului Tejo asigurau doar un nivel minimum de serviciu, in timp ce personalul din numeroase spitale se afla, de asemenea, in greva. Rata de participare la actiunea de protest atingea in anumite centre 90%. Serviciul de salubritate era aproape paralizat, scrie MEDIAFAX.

Convocata de catre principalul sindicat portughez, CGTP, aceasta greva generala, a doua din martie si pana in prezent, se inscrie in cadrul unor miscari de protest la care iau parte si alte tari din Europa, dar mai ales vecinii spanioli.

"Aceasta prima greva iberica" este "un semnal puternic de nemultumire si un avertisment adresat autoritatilor europene", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al CGTP.

La Lisabona, numeroase banderole indemnau la mobilizare. "Troika, afara", se putea citi pe afise cerand plecarea creditorilor Portugaliei, care evaluaza in prezent masurile de austeritate implementate de catre Guvern in schimbul unui ajutor international in valoare de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei in mai 2011.

"Obiectivul acestei greve este sa ceara raspunsuri la problemele protughezilor, iar unul dintre raspunsurile prioritare este schimbarea politicii", a declarat Armenio Carlos.

Chiar daca a doua cea mai importanta centrala sindicala portugheza, UGT, nu a sustinut mobilizarea intr-o greva generala, aproape jumatate dintre cele aproximativ 50 de sindicate care ii sunt afiliate au indemnat la oprirea lucrului, alaturi de o serie de sindicate independente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.