Presedintele Comisiei Europene s-a hotarat sa recurga la umor pentru a infrange incapatanarea britanica de a nu renunta la rabatul bugetar de 3,2 miliarde de lire sterline.
Un purtator de cuvant al lui Jose Manuel Barroso i-a dat de inteles lui Tony Blair ca ar fi bine sa nu devina sherifful din Nottingham, celebrul personaj negativ din romanul "Robin Hood", care lua bani de la saraci pentru a umple buzunarele bogatilor. Remarca ofiterului de presa Johannes Laitenberger face in mod indirect referire la o informatie aparuta in presa saptamana trecuta, potrivit careia presedintia britanica a UE ar intentiona sa propuna o reducere cu 10% a fondurilor structurale destinate noilor state membre. Potrivit acelorasi surse, Londra se pregateste sa propuna un buget de 1,03 la suta din PIB-ul UE - reprezentand 25 miliarde de euro - fata de 1,06 din PIB, cum a propus Luxemburgul in luna iunie.

Declaratia lui Laitenberger este doar ultima din seria de semnale transmise Londrei de catre Comisia Europeana, care se teme ca in varianta in care nu se va ajunge la un acord pe tema bugetului in acest an sau se va ajunge la o intelegere proasta, proiectele Bruxelles-ului pentru Europa de est ar putea fi tergiversate. O astfel de perspectiva le inspaimanta destul de tare pe tarile recent integrate. Principalii patru noi membri ai UE - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - i-au adresat deja la inceputul acestei saptamani o scrisoare comuna premierului britanic Tony Blair, avertizandu-l ca absenta unui acord asupra bugetului european "va compromite grav" increderea intr-o Uniune Europeana extinsa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.