Liderii israelieni si analistii considera din ce in ce mai probabila o operatiune militara impotriva teritoriului palestinian, dupa o noua escaladare a violentelor la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel.

Inca din noaptea de luni spre marti, aviatia israeliana a lansat trei raiduri impotriva unor obiective situate in Fasia Gaza, fara a provoca victime, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate palestiniene si martorilor oculari.

Potrivit unei purtatoare de cuvant a armatei israeliene, aviatia a atacat un depozit de armament din centrul teritoriului palestinian si alte doua locuri de lansare de rachete din nord.

Israelul ameninta vehement Siria

Luni seara, Netanyahu a recurs la consultari cu Ehud Barak si seful Statului Major, generalul Benny Gantz, pentru a evalua riposta Israelului la tirurile din Gaza, potrivit postului public de radio.

Potrivit aceleiasi surse, Cabinetul israelian restrans (format din opt ministri) se va reuni marti pe aceeasi tema.

In plus, o delegatie formata din oficiali israelieni de rang inalt a fost primita luni de consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Barack Obama la Casa Alba, "pentru consultari in privinta Iranului, Siriei si alte probleme de securitate din regiune", potrivit unui purtator de cuvant al administratiei americane.

Potrivit analistilor, limbajul ferm al Guvernului israelian reflecta discutii in cadrul acestuia despre modul de a organiza raspunsul Israelului. O interventie militara de anvergura, o crestere a numarului de raiduri aeriene si lichidarea unor oficiali de rang inalt din Gaza sunt actiuni luate in considerare de liderii israelieni, scrie MEDIAFAX.

"In cadrul Consiliului de Ministri (duminica), Netanyahu a incercat sa pregateasca opinia publica pentru eventualitatea unei astfel de operatiuni", scrie Yossi Yehoshua in cotidianul Yediot Aharonot.

"Bibi" Netanyahu a "trecut in revista si planuri elaborate" pentru o astfel de operatiune, precizeaza analistul. Seful Guvernului israelian a avut luni o intrevedere cu ambasadorii aflati la post in Israel in speranta de a atrage cat mai multe tari pentru cauza sa.

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

Un oficial de rang inalt israelian, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a confirmat ca Netanyahu intentioneaza sa se vada cu diplomatii "pentru a-i pregati pentru eventualitatea ca Israelul sa actioneze putin mai energic pentru a-si proteja cetatenii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.