Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa furnizeze o asistenta Turciei, tara membra a acestei organizatii, in cazul in care conflictul din Siria se apropie de teritoriul sau, a declarat luni, la Praga, secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen.

"Turcia poate sa conteze pe solidaritatea noastra. Dispunem de mai multe planuri pentru apararea si protejarea Turciei, aliatul nostru, daca va fi necesar", a declarat el intr-o conferinta de presa la Praga.

Anders Fogh Rasmussen a refuzat, totusi, sa "intre in detalii".

El a mai spus ca NATO nu a primit inca o cerere din partea Turciei cu privire la o eventuala mobilizare de rachete Patriot pe teritoriul sau.

"Evident, daca o asemenea cerere este transmisa Consiliului NATO, acesta va fi nevoit sa tina cont de ea", a precizat el.

Turcia a subliniat saptamana trecuta ca se afla in negocieri cu NATO cu privire la rachete Patriot, fara sa prezinte, totusi, o cerere oficiala, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele turc Abdullah Gul a declarat saptamana trecuta ca tara sa isi rezerva dreptul sa se doteze cu orice fel de armament, cu scopul de a asigura apararea impotriva oricarei amenintari siriene.

Fortele siriene si rebelii au fost implicati, saptamana trecuta, in confruntari armate intense si sangeroase, in jurul unui oras de la frontiera turco-siriana. Mii de sirieni s-au refugiat in Turcia, care si-a consolidat apararea de-a lungul acestei frontiere instabile.

Fortele turce au ripostat in mod sistematic fiecarui tir transfrontalier, imediat dupa uciderea a cinci civili turci la 3 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.