Premiul Nobel pentru Pace acordat Uniunii Europene este "ilegal" fiindca UE nu este unul dintre "campionii pacii" pe care fondatorul premiului, suedezul Alfred Nobel, dorea sa-l recompenseze.

Intr-o scrisoare deschisa adresata Fundatiei Nobel din Suedia, organizatia a cerut ca recompensa (de opt milioane de coroane suedeze, adica 932.000 de euro) sa nu fie platita, o cerere respinsa imediat de comitetul norvegian care decerneaza premiul.

"Este evident ca Uniunea Europeana (...) nu este unul dintre «campionii pacii» pe care Alfred Nobel i-a avut in vedere si i-a descris in testamentul sau", a informat Biroul International Permanent al Pacii, scrie MEDIAFAX.

In testament, industriasul si filantropul suedez care a murit in 1896 aprecia ca premiul trebuia sa-l recompenseze pe "cel care va actiona mai mult sau mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armatelor permanente, precum si pentru formarea si raspandirea Congresului Pacii".

Ori, potrivit BIP, "UE nu purcede la o demilitarizare a relatiilor internationale" si membrii sai "justifica securitatea bazata pe forta militara si mai degraba lupta in razboaie decat sa insiste pe nevoia de apropiere a alternativelor".

Retail jobs

Organism de coordonare, cu sediul la Geneva si regrupand mai mult de 300 de organizatii in 70 de tari, Biroul International Permanent al Pacii - el insusi laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1910 - a acuzat comitetul ca a "redefinit" premiul, decernat, de asemenea, militantilor pentru mediu si campionilor luptei impotriva saraciei.

La Oslo, influentul secretar al Comitetului Nobel norvegian a respins criticile.

"Acest punct de vedere a fost prezentat deja de mai multe ori, este cunoscut si nu va avea impact asupra evolutiei premiului", a declarat Geir Lundestad pentru AFP. Banii, a spus el, "vor fi platiti" Uniunii Europene pe 10 decembrie, in timpul unei ceremonii la Oslo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.