Presedintia tunisiana a anuntat ca prelungeste cu trei luni starea de urgenta de la 1 noiembrie 2012, fata de o luna in mod obisnuit, a anuntat miercuri agentia oficiala TAP, o decizie care pare sa arate o deteriorare a conditiilor de securitate in Tunisia.

"Presedintele interimar al republicii, Moncef Marzouki, a decis miercuri sa prelungeasca cu trei luni starea de urgenta de la 1 noiembrie 2012", a anuntat agentia TAP, citata de MEDIAFAX.

Decizia a fost luata "la propunerea unor cadre de securitate si militare si dupa consultarile avute cu seful Guvernului provizoriu (Hamadi Jebali) si presedintele Adunarii Nationale Constituante, Mustafa Ben Jaafar", potrivit aceleiasi surse.

Starea de urgenta, care acorda puteri de interventie sporite fortelor de ordine si armatei, este in vigoare in Tunisia din ianuarie 2011, din momentul in care fostul presedinte Zine El Abidine Ben Ali a fugit din tara, in urma unei revolutii.

Incepand din iulie, a fost prelungita doar cu 30 de zile si autoritatile dadeau asigurari in privinta ameliorarii conditiilor de securitate.

Dar, de mai multe saptamani, incidentele violente, uneori sangeroase, s-au multiplicat in Tunisia. Cele mai grave au implicat grupuri mici de islamisti radicali.

Marti seara, un presupus salafist a fost ucis astfel intr-un atac asupra a doua posturi ale fortelor de ordine din suburbia capitalei tunisiene. La 14 septembrie, sute de militanti ai acestei miscari au luat cu asalt ambasada Statelor Unite (patru persoane din randul atacatorilor au fost ucise).

De asemenea, manifestatii motivate politic sau economic degenereaza frecvent in Tunisia.

Astfel, la 18 octombrie, un oficial al partidului de opozitie Nidaa Tounès a murit la Tataouine (sud) in cadrul unor ciocniri intre sustinatorii sai si manifestanti apropiati islamistilor de la putere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.