Mii de iranieni au marcat vineri, scandand "Moarte Americii", 33 de ani de cand studenti islamisti patrundeau in sediul Ambasadei Statelor Unite din Teheran si luau diplomati ostatici.

Potrivit MEDIAFAX, in cadrul acestei manifestatii anuale, organizata de catre autoritati in fata a ceea ce acestea denunta drept "cuibul spionilor", participantii au agitat pancarte care proclamau "Moarte Israelului" sau "Moarte Marii Britanii" si au incendiat steaguri americane si israeliene.

Mitingul are loc pe fundalul ultimelor zile ale campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale americane, in cursul careia o eventuala amenintare reprezentata de programul nuclear iranian a ocupat un loc important intre problemele de politica externa.

La 4 noiembrie 1979, dupa cateva luni de la Revolutia islamica in urma careia a fost inlaturat de la putere shahul Mohammed Reza Pahlavi, sustinut de catre americani, studenti islamisti au patruns in interiorul Ambasadei Statelor Unite din Teheran si au luat ostatici 52 de diplomati care au fost eliberati abia dupa 444 de zile.

Aceasta criza a provocat intreruperea relatiilor diplomatice dintre Statele Unite si Iran, iar sediul fostei ambasade, acoperit de fresce antiamericane, a fost transformat in Centru de formare a Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului islamic iranian.

Anul acesta, Iranul marcheaza acest incident in avans, conform calendarului persic, deoarece data la care s-a produs luarea de ostatici coincide cu o sarbatoare siita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.