"Nu ne lasam intimidati. Nu trebuie sa cedam in lupta impotriva terorismului international", a spus ieri cancelarul german Angela Merkel, in prima sa luare de cuvint in fata Parlamentului, de la investirea in functie. Ea a dat asigurari familiei ca guvernul german face tot posibilul pentru a o elibera pe Susanne Osthoff si pe soferul ei irakian, rapiti vineri de o grupare necunoscuta. Cancelarul a afirmat ca inca nu au fost formulate cereri si nici nu se cunosc detalii despre rapire. Postul de televiziune al-Jazeera a difuzat insa marti o inregistrare in care Osthoff e legata la miini si la ochi si inconjurata de barbati mascati si inarmati. Televiziunea germana ARD pretinde ca a obtinut o alta inregistrare, in care se cere Germaniei sa inceteze orice colaborare cu guvernul irakian sau cei doi ostatici vor fi ucisi. Germania nu participa cu trupe militare in Irak, dar ofera sprijin umanitar si economic si organizeaza antrenamente pentru politia irakiana in afara tarii.

Teroristii nu fac diferenta

Arheolog implicat in actiuni umanitare, Susanne Osthoff se afla in Irak inca dinainte de razboiul din 2003 si este o buna cunoscatoare a limbii arabe. ARD sustine ca bavareza ar fi primit amenintari personale din partea gruparii teroriste conduse de Abu Mussab al-Zarqawi si ar fi fost ajutata in vara aceasta de trupele americane pentru a parasi zona in care se afla. Cotidianul "Berliner Zeitung" citeaza surse din serviciile secrete germane care ar fi ajuns la concluzia ca rapirea a fost pregatita din timp si ca ar fi vorba de o motivatie politica, nu financiara. "Aceasta rapire demonstreaza cit de gaunoasa a devenit celebra formula ca "'Germania nu participa la razboiul din Irak>>", comenteaza "Financial Times Deutschland". De asemenea, ministrul german de Interne, Wolfgang Schäuble, a interpretat ieri rapirea ca dovada a faptului "ca si noi, in Germania, sintem amenintati de terorismul international."

Alti pacifisti captivi

Televiziunea al-Jazeera a difuzat marti o inregistrare cu patru activisti pacifisti luati ostatici de o grupare necunoscuta pina acum, numita "Brigada sabiilor dreptatii". In inregistrare, cei patru sint acuzati ca ar fi spioni sub acoperire. Organizatia "Christian Peacemakers" a confirmat rapirea celor patru membri: americanul Tom Fox (54 de ani), britanicul Norman Kember (74 de ani) si canadienii James Loney (41 de ani) si Harmeet Singh Sooden (32 de ani). Organizatia pacifista condamna actiunile guvernului britanic si american, pe care le considera responsabile pentru rapirea membrilor lor. "Ceea ce s-a intimplat colegilor nostri este o consecinta a atacului ilegal asupra Irakului si a ocupatiei si opresiunii continue asupra poporului irakian", se arata intr-un comunicat.

Victimele sint o marfa fara culoare ideologica

Teroristii irakieni ii rapesc si pe cei care se opun prezentei coalitiei conduse de americani in Irak, si pe musulmani, si pe cei veniti pentru a-i ajuta pe irakieni. Pentru ei, rapitii sint o marfa, in schimbul careia pot cere avantaje.

Margaret Hassan a fost rapita la Bagdad si ucisa patru saptamini mai tirziu. In 1972, Margaret s-a mutat in Irak, cu sotul ei irakian. A invatat limba araba si a devenit cetatean irakian. Margaret s-a opus invaziei americane in Irak din 2003. In octombrie 2004, cind a fost rapita, conducea operatiunile organizatiei umanitare CARE in Irak, lucrind la un program pentru copiii irakieni raniti. Intr-o caseta eliberata de rapitori, Margaret ii ruga pe britanici sa isi retraga trupele din Irak. La 6 noiembrie a aparut pe un site islamist un mesaj care se presupune ca provenea de la Abu Musab al-Zarqawi, in care se cerea eliberarea doamnei Hassan. Mesajul nu a putut fi autentificat. Margaret Hassan a fost ucisa.

Musulmanii nu sint crutati

Ihab al-Sherif, ambasadorul Egiptului in Irak, musulman, a fost rapit de al-Qaeda din Irak, in iulie 2005. A fost ucis peste citeva zile. Mesajul plasat de grupare pe Internet explica: "Tribunalul islamic al Organizatiei al-Qaeda din Mesopotamia a decis sa il livreze mujahedinilor pe ambasadorul Egiptului, un aliat al evreilor si crestinilor, ca sa il execute". Alti musulmani au avut aceeasi soarta in miinile rapitorilor: doi pakistanezi si un turc au fost si ei ucisi.

Cele doua italience rapite in septembrie 2004, Simona Toretta si Simona Pari, se aflau in Irak pentru a reconstrui scoli, a pregati profesori si pentru a distribui apa si medicamente. Simonele se opuneau ocupatiei conduse de catre SUA si se considerau prietene ale irakienilor. Rapitorii cereau retragerea trupelor italienesti din Irak. Au fost eliberate dupa 21 de zile.

Giuliana Sgrena si Florence Aubenas reprezentau ambele presa de stinga, opusa razboiului si prezentei coalitiei in Irak. Amindoua prezentau in Occident situatia tragica in care se afla irakienii ca urmare a razboiului. Cele doua au fost totusi rapite si eliberate in urma eforturilor guvernelor italian si francez.