Pedofili, violatori, hoti si escroci de tot felul profita de pe urma victimelor si supravietuitorilor dezastrului din Asia, fie ca este vorba despre localnici, fie despre turisti straini. Cei mai vulnerabili sint copiii – ramasi orfani dupa seismul de acum doua saptamini, acestia cad usor prada exploatarii sexuale sau vinzarii pentru adoptie. Cazul cel mai mediatizat este cel al unui baietel suedez de 12 ani, ranit usor, care a fost rapit dintr-un spital thailandez. UNICEF a aflat ca traficanti indonezieni „exporta" orfani, dupa ce un angajat din Malaiezia al organizatiei a primit un SMS, aparent trimis pe scara larga utilizatorilor de telefoane mobile, prin care „negustorul" scotea la mezat copii din Aceh, de toate virstele si de toate etniile, in functie de preferintele cumparatorului.
In Sri Lanka, familii care si-au pierdut propriii copii in dezastru au luat in schimb micuti ramasi orfani. Oficiali ONU au primit rapoarte despre adulti care pozau in parinti adoptivi pentru a scoate copii din tara.

Victime false revendica despagubiri

La rindul lor, femeile si fetele din Sri Lanka ramase singure si fara adapost cad victime violatorilor, afirma o organizatie a femeilor din tara. Aceasta sustine ca in cursul unor operatiuni de salvare si in adaposturile temporare, femeile sint, in unele cazuri, molestate si supuse violurilor in grup.

Hoti deghizati in ofiteri de politie au spart seifurile hotelurilor din zona plajei thailandeze Khao Lak, unde au murit peste 3.000 de oameni, si au furat bagajele turistilor. In tarile de origine ale turistilor dati disparuti in regiunea afectata, politia pastreaza secrete numele acestora, dupa ce locuintele unora dintre ei, despre care se stia ca nu au fost gasiti, au fost sparte.

Pe de alta parte, in Norvegia, infractorii se inghesuie sa ajunga pe lista victimelor pentru a putea dobindi o identitate noua sau pentru a incasa prime de asigurare. Si oficialii thailandezi s-au confruntat cu victime false, care incercau sa obtina compensatii de la stat.

In Hong Kong, organizatia umanitara Oxfam a avertizat ca mai multi utilizatori de Internet au primit un e-mail prin care li se cereau, in numele Oxfam, donatii pe care sa le vireze intr-un cont din Cipru. Incidente similare au avut loc dupa atentatele de la 11 septembrie, spun autoritatile.

Budistii canadieni si-au vindut templul

La polul opus, budistii din Canada si-au scos la vinzare templul pentru a trimite cei 500.000 de dolari pe care spera sa-i obtina victimelor din Asia. Cea mai mare donatie internationala de pina acum (674 de milioane de dolari) a fost propusa de Germania. Reconstructia regiunii va dura 5-10 ani, dupa estimarile ONU, si va costa miliarde de dolari. SUA au oferit ajutor, prin intermediul Secretarului de Stat Colin Powell, care a vizitat ieri zona afectata de seism, pentru realizarea unui sistem de avertizare in privinta valurilor tsunami in Oceanul Indian.
Ieri, Uniunea Europeana a tinut un moment de reculegere in memoria victimelor cutremurului. Tot ieri au sosit in Suedia, tara cu cei mai multi morti si disparuti, primele sicrie cu cadavre din Asia.