Mii de manifestanti s-au adunat marti seara la Madrid strigand "demisia", in apropiere de Congresul deputatilor spanioli reunit pentru a dezbate bugetul pe 2013.

Raspunzand la apelurile lansate pe retelele de socializare de catre miscarea "indignatilor" sub deviza "Incercuiti Congresul", protestatarii s-au confruntat cu cordoane de politie raspandite in tot cartierul.

Pe barierele amplasate in marea piata Neptuno, acestia au desfasurat un afis imens pe care statea scris "Demisia, PPSOE", o sigla ce le reuneste pe cele ale celor doua mari partide spaniole, Partidul popular (PP) si Partidul socialist (PSOE).

Sub aceasta, manifestantii ingenuncheasera pentru a lipi mici afise de carton scrise de mana, purtand sloganuri inventate de ei. "Guvernul ne cere sa avem rabdare, dar noi strigam nesupunere" sau "Un euro din patru pentru a plati o datorie ilegitima".

Deputatii s-au reunit marti pentru a dezbate bugetul pe 2013 al Spaniei ce prevede economii in valoare de 39 de miliarde de euro in cadrul politicii de austeritate aplicata de guvernul lui Mariano Rajoy cu un total de 150 de miliarde in economii intre 2012 si 2014.

Aceasta politica ce include reducerea salariilor si a indemnizatilor de somaj precum si cresterea impozitelor mai ales a TVA impune sacrificii pentru numerosi spanioli in timp ce somajul, afectand aproape 25 la suta din populati activa, nu inceteaza sa creasca, scrie MEDIAFAX.

"Oamenii din strada simt ca nu sunt respectati", declara Noelia Urdiales, o educatoare in varsta de 34 de ani, care denunta "taierile bugetare in sanatate si educatie, impotriva celor mai vulnerabili".

"Totul este supus sistemului bancar international. Acestia suprima drepturile oamenilor. Este o persecutare a saracilor", adauga Rafael Martinez, un contabil in varsta de 48 de ani aflat in somaj de un an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.