Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, marti seara, numarul necesar de voturi in plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeana de Conturi, candidatura sa fiind respinsa.

Votul a avut loc marti seara la Strasbourg, fiind secret. Au fost inregistrate 294 de voturi "impotriva" si 269 de voturi "pentru".

Orban primise aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Votul din plenul PE este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg, in conditiile in care avizul Comisiei de Control Bugetar era consultativ. Orban, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca renunta la candidatura.

"Am hotarat sa imi retrag candidatura, desi votul PE are un caracter consultativ", a afirmat Orban.

De altfel, acesta precizase si inainte de audierea in Comisia de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie, ca in cazul unui vot negativ al Parlamentului European va renunta la candidatura, desi decizia finala apartine Consiliului European.

Orban considera ca faptul ca a primit un aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a avut "in mod cert o influenta importanta" si asupra votului din plenul PE.

"Regret rezultatul votului (...) Nu pot sa nu notez faptul ca disensiunile politice interne au fost transferate la nivel european, ceea ce e o chestiune din care nu castiga nimeni. Astazi a fost candidatura mea, maine vor fi alte probleme, insa e clar ca nu castiga nimeni din asemenea probleme", a mai afirmat Orban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.