Iranul va opri exporturile de petrol, daca Occidentul ii va impune noi sanctiuni, a avertizat marti ministrul iranian al Petrolului, Rostam Ghassemi.

"Daca veti continua sa cresteti sanctiunile, vom opri exporturile de petrol", a afirmat Ghassemi in fata jurnalistilor, la Dubai, unde participa la o conferinta in domeniul energiei.

El a avertizat ca lipsa petrolului iranian pe piata va provoca o crestere drastica a preturilor.

Tarile occidentale au pus in practica, la inceputul acestui an, un embargou petrolier impotriva Iranului, care a blocat achizitiile de titei iranian de catre tarile europene si care a dus la scaderea exporturilor catre tarile asiatice cu 10%-30%.

Ghassemi a aratat ca Iranul exporta 4 milioane de petrol pe zi, respingand informatiile potrivit carora livrarile au scazut la 2,7 milioane de barili pe zi, scrie MEDIAFAX.

OPEC estimeaza ca productia Iranului a coborat in septembrie la 2,7 milioane de barili pe zi, in timp ce informatiile oficiale de la Teheran, transmise organizatiei, au fost de 3,7 milioane de barili pe zi.

Pretul petrolului destinat pietei americane a scazut marti la minimul ultimelor trei luni, dupa ce companii din SUA au raportat rezultate trimestriale sub asteptari, amplificand temerile legate de cresterea economiei mondiale. Contractele cu livrare in decembrie au coborat cu 1,7 dolari, respectiv cu 1,9%, la 86,93 dolari pe baril. De la inceputul acestui an, cotatia a scazut cu 12%.

Pretul petrolului Brent cu livrare in decembrie, de referinta la Londra, a scazut cu 1 dolar, respectiv 0,9%, la 108,44 dolari pe baril.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.