Angajatii in varsta din Europa evita se se pensioneze din cauza crizei economice, ponderea celor de peste 55 de ani pe piata muncii fiind in crestere la nivelul Uniunii Europene.

"Din punct de vedere financiar, pensionarea nu este o optiune. Ma gandesc sa lucrez cel putin pana la 66 de ani", a declarat Jean-Luc Guillaume, in varsta de 61 de ani, biolog la Sanofi.

Guillaume face parte dintr-o generatie de europeni care se pensioneaza mai tarziu, din cauza celei mai grave crize economice din ultimii 70 de ani si a majorarii varstei de retragere, relateaza Bloomberg.

Cresterea varstei de pensionare imparte analistii in doua tabere, unii care sustin ca acest fapt nu reduce oportunitatile de angajare pentru tineri, iar altii care au o opinie contrara, scrie MEDIAFAX.

Somajul in randul tinerilor depaseste in UE 20%.

"Chiar daca nu sunt intotdeauna multumiti, varstnicii raman in activitate mai mult decat se obisnuia. Tinerii suporta greutatile crizei", a declarat Eric Thode, analist la Bertelsmann Stiftung, institut de cercetari din Gutersloh, in Germania.

In perioada 2000-2010, ponderea persoanelor de peste 55 de ani active pe piata muncii a crescut in toate tarile Uniunii Europene, cu exceptia Portugaliei si Romaniei, potrivit datelor Eurostat. Tendinta pare sa fi continuat in majoritatea tarilor in 2011, a aratat Thode.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.