Japonia si Statele Unite planuiesc sa efectueze manevre militare comune constand in recucerirea unei insule de la invadatori straini.

Exercitiul urmeaza sa fie efectuat in cadrul unor manevre mai ample, prevazute la inceputul lui noiembrie pe o insula desertica din Okinawa, la extremitatea sudica a Japoniei, potrivit unor surse neidentificate citate de agentiile de presa Jiji Press si Kyodo.

La exercitiu ar urma sa participe mijloace amfibii si aeriene - nave si elicoptere - in vederea debarcarii pe Insula Irisunajima, utilizata de obicei de catre armata americana pentru efectuarea unor exercitii de tir.

Situata in Marea Chinei de Est, Insula Irisunajima se afla la cateva sute de kilometri de Insulele Senkaku, nelocuite, administrate de catre Tokyo, dar revendicate insistent de catre Beijing sub numele de Insulele Diaoyu, scrie MEDIAFAX.

Guvernele japonez si american ar fi exprimat rezerve fata de pertinenta unui asemenea scenariu, de teama sa nu antreneze un raspuns energic din partea Beijingului.

Tensiunea intre Japonia si China este deosebit de puternica, dupa ce Tokyo a nationalizat aceste insule la inceputul lui septembrie. Importante manifestatii antijaponeze au avut loc imediat dupa aceea in China, timp de mai multe zile, marcate de violente impotriva unor magazine, firme si cladiri oficiale japoneze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.