Pedeapsa cu moartea este inumana si inutila, au declarat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton si secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjorn Jagland.

"Experienta a aratat ca aceasta nu are un efect disuasiv. Nu exista sistem juridic infailibil, iar orice eroare judiciara ar putea sa antreneze pierderea tragica a unei vieti nevinovate", au subliniat cei doi intr-un comunicat comun.

Lady Ashton si Jagland si-au exprimat satisfactia fata de faptul ca, in ultimii 15 ani, in Europa nu a avut loc nicio executie, scrie MEDIAFAX.

Belarusul este singura tara europeana care continua sa recurga la executii. UE si CoE au cerut autoritatilor de la Minsk sa introduca un moratoriu asupra aplicarii pedepsei capitale, in vederea abolirii acesteia.

"Ne felicitam in legatura cu tendinta de abolire constatata la nivel mondial si notam ca tot mai putine tari recurg la pedeapsa capitala. Totusi, suntem preocupati de o crestere puternica a (numarului) executiilor in ultimele 12 luni intr-un anumit numar de tari, care aplica in continuare pedeapsa cu moartea", adauga Ashton si Jagland, fara sa citeze numele acestor tari.

"Uniuena Europeana si Consiliul Europei cer insistent tuturor tarilor care se afla in acest caz sa decreteze imediat un moratoriu asupra executiilor, un prim pas catre abolire", indeamna cei doi oficiali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.