Candidatul republican Mitt Romney a avut parte de o noapte fenomenala, dupa ce l-a invins pe Barack Obama in prima dezbatere televizata ale alegerilor prezidentiale din SUA.

Dezbaterea a avut loc la Denver si a fost moderata de Jim Lehrer. Evenimentul a inceput la ora 19:04 (ora 4:04, ora romaniei) cu o intrebare despre situatia locurilor de munca din SUA si ce ar face fiecare dintre candidati pentru a reduce somajul. Inainte de a raspunde la prima intrebare, Barack Obama a tinut sa-i ureze "aniversare fericita" sotiei sale, Michelle.

"Sunt sigur ca este cel mai romantic loc pe care ti-l puteai imagina. Aici cu mine!", a glumit Mitt Romney.

In legatura cu situatia pietei muncii in SUA, Obama a precizat ca vrea sa creeze 100.000 de locuri de munca in Educatie.

"Sunt ingrijorat sa vad ca aceasta cale pe care am urmat-o este nereusita. Presedintele are o viziune foarte similara celei pe care o urma atunci cand a candidat acum patru ani, a unui Guvern mai important, cu mai multe cheltuieli, impozite, reglementari", a declarat Romney.

In continuare, Obama l-a atacat pe contra-candidatul sau pentru planul sau de reforma fiscala care ar prevedea taieri de impozite de peste 5.000 miliarde de dolari.

"Problema este ca daca scadeti nivelul de impozitare asa cum descrieti, domnule guvernator, nu va fi posibil sa identificati suficiente cote si nise fiscale care afecteaza doar persoane cu venituri mari, pentru a impiedica cresterea deficitului", i-a raspuns Obama.

Candidatul republican la presedintia americana si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea fata de atacurile "inexacte" ale rivalului sau Barack Obama cu privire la proiectul sau fiscal.

"Practic tot ceea ce a spus despre proiectul meu fiscal este inexact. (...) Stiu ca Obama si partenerul sau de campanie au spus din nou si din nou ca eu imi doresc sa tai impozitele pentru americanii bogati, ceea ce nu este adevarat. Eu am cinci baieti. Sunt obisnuit sa vorbesc cu oameni care imi spun din nou si din nou aceleasi lucruri, sperand sa le cred in cele din urma. Dar nu este cazul. Noi nu vom implementa taieri de impozite, noi vrem sa implementam o relaxare fiscala", a explicat Mitt Romney in Apararea sa.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Obama a contraatacat cu singura sa replica cu adevarat agresiva a serii, conform analistilor:

"Timp de 18 luni, Mitt Romney s-a bazat pe planul sau de impozite. Acum, el ne spune ca marea lui idee nu conteaza. (...) Conform definitiei lui Romney, Donald Trump reprezinta doar un mic afacerist. Sunt sigur ca Trump nu se considera "mic" in nicio privinta"

Un alt subiect intens dezbatut a fost reforma sistemului de asigurari medicale, care a capatat intre timp numele de "Obamacare". Desi Romney a argumentat ca americanii nu vor sa participe la "Obamacare", presedintele american a declarat ca republicanii poate ca nu-si doresc programul dar Romney nici nu a specificat cu ce l-ar inlocui daca ar putea.

Mitt Romney l-a acuzat pe Obama ca nu isi da seama despre ce vorbeste cand a presedintele american a mentionat ca a obtinut o scutire de impozite pentru o centrala construita in strainatate:

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

"Eu de 25 de ani fac afaceri si habar nu am despre ce vorbesti. Poate ca am nevoie de un contabil nou", a declarat Romney.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.