Guvernul japonez a demisionat luni in cadrul unei vaste remanieri prevazute de premierul Yoshihiko Noda, in plin conflict diplomatic cu China.

"Premierul ne-a anuntat astazi ca va remania guvernul. Prin urmare, toti ministrii au demisionat", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Osamu Fujimura, intr-o conferinta de presa.

Yoshihiko Noda, reales recent ca sef al Partidului Democrat din Japonia (centru-stanga), ar urma sa-si anunte noua echipa in cursul zilei. El spera ca popularitatea sa, care a scazut dupa adoptarea unei legi ce prevede marirea taxei pe consum, sa creasca. Pentru a obtine adoptarea acestei controversate legi, el a promis opozitiei de dreapta ca va convoca alegeri legislative anticipate "intr-un viitor apropiat".

Potrivit presei, ministerul Finantelor va fi principala tinta a remanierii. Titularul acestuia, Jun Azumi, ar urma sa renunte la portofoliu in schimbul postului de secretar general al Partidului Democrat din Japonia, o responsabilitate majora in cadrul aparatului in contextul in care urmeaza alegeri, scrie MEDIAFAX.

El ar urma sa fie inlocuit de Koriki Jojima, un deputat putin cunoscut marelui public, care a lucrat, in culise, la cresterea taxei pe consum. Nominalizarea sa ar fi o surpriza, avand in vedere ca presa evoca saptamana trecuta pentru acest post numele actualului vicepremier Katsuya Okada.

Ministrul Afacerilor Externe, Koichiro Gemba, si cel al Apararii, Satoshi Morimoto, ar urma sa-si pastreze portofoliile, intr-o perioada marcata de un conflict diplomatic cu Beijingul pe marginea unor insule din Marea Chinei de Est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.