Aproximativ 700 de persoane au manifestat sambata dimineata pe strazile din Lille impotriva unei eventuale stabiliri pe teritoriul comunei Cysoing (nord) a unei tabere de romi evacuati in august de la periferia orasului.

Potrivit MEDIAFAX, coloana protestatarilor a fost condusa de catre o serie de alesi locali din Cysoing si din vecinatate. Marsul a fost organizat de catre organizatia "Pévèle-Mélantois en colère" (Pévèle-Mélantois furiosi).

Pornita de la primarie, manifestatia a provocat tensiuni, manifestantii care alcatuiau coloana fiind calificati "rasisti" sau "fascisti" de catre trecatori si cativa antimanifestanti.

"Va amintim ca aceasta este o manifestatie pasnica si non-rasista", a strigat in mai multe randuri adjunctul primarului din Cysoing la un megafon.

Membri ai partidului de extrema dreapta Frontul National (FN) au fost indepartati din randul manifestantilor de catre participanti, potrivit unei surse din cadrul politiei.

"Ma opun total. Nu suntem aici pentru a sustine discursuri rasiste", a declarat primarul din Cysoing, Benjamin Dumortier, cand a fost intrebat de catre jurnalisti despre tentativa de participare a FN.

"Din contra, militam pentru o solutie durabila si integrarea populatiilor" de romi, a adaugat primarul.

"Terenul este poluat. Cysoing este o mica comuna de 4.500 de locuitori care nu are capacitatile (necesare) gazduirii" in privinta scolarizarii si serviciilor sociale, a subliniat Benjamin Dumortier.

"Daca vin la noi, ii vom expulza ca la Marsilia", a declarat un manifestant, un locuitor din Douai, afirmand ca este un fost militar. "Marsilia risca sa stabileasca jurisprudenta", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.