Ministrul chinez al Afacerilor Externe Yang Jiechi a acuzat joi Japonia ca a furat de la China insulele din Marea Chinei de Est pe care cele doua state si le disputa.

"Japonia a furat aceste insule in 1895 catre finalul razboiului chino-japonez si a fortat guvernul chinez sa semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii", a afirmat ministrul la tribuna ONU, adaugand ca aceste insule fac "parte integranta din teritoriul chinez din antichitate".

"Asa-zisa cumparare (a insulelor) precum si celelalte acte unilaterale intreprinse de guvernul japonez constituie o grava incalcare a suveranitatii chineze", a continuat acesta, vorbind despre "acte ilegale, nule si neavenite".

"Solicitam insistent partii japoneze sa opreasca imediat orice act care atenteaza la suveranitatea teritoriala a Chinei, sa isi indrepte greselile prin actiuni concrete si sa revina la calea unei reglementari negociate", a declarat acesta, scrie MEDIAFAX.

China este deranjata de refuzul Tokyo de a reveni asupra deciziei sale recente de a nationaliza insulele din aceasta regiune maritima revendicate de cei doi giganti asiatici. Micul arhipelag este numit de China Diaoyu, in timp ce Japonia le numeste Senkaku.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a afirmat miercuri la ONU ca nu exista "niciun compromis" posibil cu China cu privire la suveranitatea insulelor Senkaku.

Noda a apreciat ca China a inteles gresit problemele aflate in joc si i-a solicitat sa opreasca atacurile impotriva intereselor japoneze in China.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.