Ministrul de Externe a avut la Adunarea Generala a ONU o intrevedere cu omologul sarb, Ivan Mrkic, caruia i-a cerut implementarea solutiilor pentru persoanele apartinand minoritatii romane din Serbia.

Corlatean a acceptat si invitatia omoloului sau de a face o vizita oficiala in Serbia in viitorul apropiat.

Cei doi ministri au subliniat si importanta unei agende de contacte frecvente si au evocat posibilitatea unei intalniri la nivelul premierilor pana la sfarsitul acestui an, precizeaza un comunicat transmis de MAE.

"Ministrul roman a reiterat interesul deosebit al Romaniei fata de situatia comunitatii romanesti din Serbia si a transmis un mesaj clar privind necesitatea ca noua conducere de la Belgrad sa implementeze solutii cat mai curand posibil, in beneficiul persoanelor apartinand minoritatii romane din aceasta tara", informeaza MAE, potrivit MEDIAFAX.

Corlatean a subliniat ca "pentru partea romana este foarte importanta aplicarea prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte privind problematica minoritatilor nationale, semnat la Bruxelles, la 1 martie 2012".

Ministrul roman "a accentuat importanta vointei politice a Belgradului in acest sens, ce va reprezenta o dovada a ancorarii ireversibile a statului sarb, in comunitatea de principii si valori europene".

Corlatean a subliniat ca "este extrem de important ca Serbia sa continue sa progreseze pe calea europeana, reiterand disponibilitatea Romaniei de a asista eforturile de apropiere de UE, atat prin sprijin politic, cat si tehnic".

De asemenea, seful diplomatiei romane a precizat ca este foarte important ca noul executiv de la Belgrad sa continue procesul de reforme in vederea alinierii la "acquis-ul comunitar".

Ministrul roman a mai subliniat si "necesitatea intensificarii si a diversificarii cooperarii Romaniei cu Serbia in zonele de interes specifice (economie, infrastructura, cooperare transfrontaliera)".

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.