Vicepresedintele irakian Tarek al-Hashemi, refugiat in Turcia, a respins condamnarea sa la moarte in contumacie pronuntata cu o zi inainte la Bagdad si a cerut din nou garantia unui "proces echitabil" inainte de a reveni in tara.

"Resping in totalitate" acest verdict "motivat politic", a declarat Hashemi jurnalistilor la Ankara a doua zi de la pronuntarea pedepsei capitale impotriva lui de catre un tribunal din Bagdad pentru moartea unui avocat si a unui general.

Hashemi, unul dintre principalii lideri sunniti din Irak, refugiat din aprilie in Turcia, unde traieste cu familia sa sub protectia statului turc, care refuza sa-l extradeze, a adaugat ca el nu se va intoarce la Bagdad fara garantia unei "judecati echitabile".

"Confirmand din nou intreaga mea nevinovatie si cea a garzilor mele, resping in totalitate si nu voi recunoaste niciodata verdictul inechitabil, injust si politic motivat, la care trebuia sa se astepte de la debutul acestui proces ridicol", a declarat Hashemi pentru presa.

El a calificat condamnarea la moarte drept "faza finala a unei campanii teatrale", care-l loveste la ordinele, potrivit lui, rivalului sau politic, premierul irakian Nuri al-Maliki, prin intermediul "aparatului (sau) judiciar politizat".

Justitia irakiana il urmarea pe Hashemi si pe unii membri ai garzii sale de corp pentru 150 de acte de inculpare, mai ales pentru moartea a sase judecatori si a mai multor oficiali, scrie MEDIAFAX.

"Chestiunea cea mai importanta este cea a unui proces echitabil. Daca un asemenea proces echitabil imi este garantat maine (...) daca ONU ma asigura de un proces echitabil la Bagdad, sunt pregatit sa ma supun", a adaugat luni Hashemi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.