O persoana a murit si alta a fost ranita pe Insula Mindanao, in cutremurul cu magnitudinea 7,6 care s-a produs vineri in mare, la est de Filipine, iar o alerta de tsunami a fost mentinuta in regiune timp de aproximativ doua ore dupa seism. 

"O femeie in varsta de 60 de ani a murit, iar o fata in varsta de cinci ani a fost ranita" intr-o alunecare de teren declansata de cutremur la Cagayan de Oro, un oras de pe Insula Mindanao (sud), afectata de ploi puternice in momentul producerii cutremurului, a declarat pentru postul de radio DZMM Benito Ramos, seful Protectiei Civile, potrivit MEDIAFAX.

Seismul s-a produs la ora locala 20.47 (15.47, ora Romaniei) in mare, la aproximativ 139 de kilometri est de orasul filipinez Sulangan, pe Insula Samar (nord), la o adancime de 33 de kilometri, a precizat Institutul american de geofizica USGS.

Imediat dupa cutremur, Centrul de alerta de tsunami pentru Pacific a anuntat intr-un comunicat ca o alerta de tsunami a fost lansata pentru Filipine, Indonezia, Taiwan, Japonia si Papuasia-Noua Guinee, dar si pentru Insula Guam, in timp ce situatia era supravegheata, in continuare, pentru Insulele Salomon, Insulele Marshall si Nauru.

Dupa aproximativ o ora de la cutremur, Agentia Americana Oceanica si Atmosferica (NOAA) a anuntat ca alertele de tsunami pentru Japonia, Taiwan si mai multe insule din Pacific au fost anulate, dar ca cele pentru Filipine si Indonezia ramaneau in vigoare.

Cutremurul a fost resimtit, din nord si pana in sud, pe coastele de est ale Filipinelor, a precizat Ramos. Numeroase regiuni au ramas fara alimentare cu energie, cutremurul rupand linii de electrificare. Au fost semnalate, de asemenea, unele pagube la nivelul unor infrastructuri, ca de exemplu drumuri.

Dupa doua ore, o serie de valuri cu o inaltime cuprinsa intre 16 si 50 de centimetri au atins intreaga coasta de est, provocand temeri cu privire la sosirea unor valuri si mai puternice, potrivit autoritatilor. Insa Centrul pentru Pacific a anulat, ulterior, alerta de tsunami emisa cu privire la Filipine si Indonezia.

Citeste si:
Vacanța din Indonezia, un coșmar pentru Mira. Artista nu le dorește...
Vacanța din Indonezia, un...

Autoritatile filipineze au anuntat ca au ordonat evacuari pe coastele vizate. Pe Insula Samar, sute de locuitori cuprinsi de frica s-au refugiat pe dealuri, in apropiere de litoral, a declarat telefonic pentru AFP Leticia Amos, in varsta de 35 de ani, o angajata locala a Guvernului.

USGS a anuntat initial ca seismul are o magnitudine de 7,9, pe care a revizuit-o ulterior la 7,6.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.