Un puternic taifun a atins uscatul duminica deasupra insulei japoneze Okinawa, aducand rafale de vant de o intensitate nemaiintalnita in Japonia de cateva decenii.

Probabil va fi cel mai puternic taifun din 1956, a declarat meteorologul CNN International Tom Sater. Ca intindere "este aproximativ de dimensiunea zonei dintre Franta si Polonia", a declarat acesta.

Cu o intindere a norilor de 2.000 de kilometri, taifunul Bolaven este de 20 de ori mai mare ca lungimea insulei Okinawa.

Infrasctructura insulei Okinawa este construita sa reziste furtunilor violente. "Totul este facut din beton solid", a declarat vanatorul de furtuni James Reynolds care a urmarit taifunul, scrie MEDIAFAX.

Duminica seara, Bolaven avea o viteza constanta a vantului de 213 kilometri pe ora cu rafale care atingeau si 259 kilometri pe ora - cea mai mare viteza de la taifunul Naha in 1956. Furtuna este in curs sa loveasca China si peninsula coreeana.

"Taifunul produce valuri de pana la 16 metri inaltime, asadar posibilitatea ca furtuna sa provoace valuri de 8 pana la 10 metri pe coasta este ridicata", a declarat Tom Sater. Rafalele de vant vor fi atat de puternice incat nu vor dobori doar copaci, putand chiar sa rastoarne automobile. Totalul precipitatiilor ar putea depasi 500 mm in 24 de ore, a mai declarat acesta.

Valurile inalte ar putea provoca inundarea completa a autostrazilor de pe insulele aflate aproape de nivelul marii. Peste 400.000 de oameni din zona locuiesc la o altitudine de mai putin de 50 de metri
. Anumite zone joase au fost evacuate preventiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.