Talibanii sunt responsabili de un sfert din atacurile militarilor afgani asupra membrilor fortelor NATO, mult mai mult decat se estimase initial.

Aproximativ 25% dintre aceste "green-on-blue incidents", in care membri ai fortelor armate sau ai politiei afgane ucid membri ai NATO, sunt provocate de infiltrarea talibanilor in randul fortelor afgane, a afirmat generalul John Allen, prin videoconferinta de la Kabul.

Au fost 32 de atacuri fratricide in 2012, in urma carora au murit 40 de militari din cadrul coalitiei si 69 au fost raniti. In 2011, 16 atacuri similare au provocat moartea a 28 de persoane si ranirea altor 43, potrivit NATO.

O evaluare precedenta a NATO estima ca 10% din numarul de incidente rezulta din infiltrarea talibanilor.

"Credem ca este in jur de 25%", a insistat generalul Allen. "Aceasta cifra de 10% sau 25% este una pe care vom continua sa o clarificam (...) ca sa avem o idee despre importanta amenintarii inamice in randul fortelor de securitate afgane", a continuat el, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit generalului Allen, aceste atacuri sunt provocate de mai multi factori, intre care infiltrarea talibanilor, dar si "dezacorduri, animozitatea care este posibil sa fi crescut intre un atacator si fortele noastre in general, sau motive personale".

In total, zece militari au fost ucisi in atacuri de acest tip in ultimele doua saptamani.

"Presiunea zilnica ce apasa asupra unora dintre acesti soldati (afgani), sacrificiul pe care il reprezinta postul (Ramadanul, care tocmai s-a incheiat), ritmul nostru operational ... Toti acesti factori s-au putut combina in ultimele saptamani si explica" multiplicarea recentelor atacuri, a considerat generalul Allen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.