Numarul infractiunile comise de cetateni romani in Franta a explodat in perioada 2009-2011, se arata intr-o nota de sapte pagini redactata la 8 iunie de Directia centrala a politiei judiciare (DCPJ).

Daca aceasta nota, realizata pe baza fisierelor Stic (Sistemul de gestionare a infractiunilor constatate), nu pretinde sa stabileasca decat "tendinte", ea transcrie totusi o realitate rezumata intr-o fraza: "in perioada 2009-2011, numarul cetatenilor romani suspectati ca ar fi comis infractiuni a crescut cu 69,35%, cu peste 20 de mii in 2011 fata de 12 mii in 2009.", comenteaza cotidianul francez.

In plus, potrivit aceleiasi note, in 2011, "un infractor strain din zece era roman". Cele mai frecvente infractiuni sunt furtul din magazine, jaful si escrocheriile. Jumatate dintre aceste infractiuni sunt comise in cinci departamente: Paris, Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Rhone si Bouches-du-Rhone.

"Exista o logica a concentrarii in apropierea marilor orase si in sectoarele turistice", afirma o sursa din cadrul politiei.

De asemenea, numarul infractiunilor comise de minori romani a crescut in aceeasi perioada cu peste "102,92%, cu peste 5.000 de cazuri anul trecut, majoritatea pentru furturi, agresiuni si escrocherii".

Retele structurate au fost deja identificate, iar unele dintre ele au fost destructurate, in special la Paris, unde sunt detasati politisti romani de mai multe luni, in special pentru a ajuta la identificarea minorilor. "Cea mai mare problema este ca nu au acte, ii retinem cateva ore, apoi ii plasam in centre, de unde fug. De multe ori ii arestam de doua ori in aceeasi zi", sustine un politist din Paris, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.