Peste 30 de persoane au fost ucise, politia deschizand focul impotriva unor mineri inarmati aflati in greva la mina de platina Lonmin din Marikana, in cadrul uneia dintre cele mai sangeroase interventii in Africa de Sud de la prabusirea apartheidului.

Treizeci si sase de persoane au fost ucise, potrivit sindicatului miner NUM, in timp ce ministrul pentru Politie Nathi Mthethwa a declasrat ca este vorba despre "peste 30" de persoane. Aceste bilanturi, prezentate vineri dimineata, se adauga celor zece victime ale unor violentele care au avut loc de duminica la aceasa mina, unde cateva sute de grevisti cer mariri de salarii importante.

"Din cate imi amintesc, nu am mai vazut nimic de o asemenea amploare" de la prabusirea apartheidului si instalarea unui regim democratic in 1994, a declarat pentru AFP Daniel Silke, un analist in domeniul stiintelor sociale.

"Eu cred ca acesta este un semn al unei mari tensiuni sociale in Africa de Sud", marcata de rivalitati violente intre sindicate, a adaugat el.

Politia a deschis focul joi duipa-amiaza asupra unui grup de mineri inarmati cu macete, bate, bare de fier si arme de foc. Acestia refuzau sa se disperseze, dupa ce au respins un ultimatum din partea conducerii minei, care le-a transmis ordinul sa reia munca, sub amenintarea concedierii, scrie MEDIAFAX.

Ministrul pentru Politie, aparent foarte afectat, a criticat dur aceasta adevarata explozie de violenta, subliniind ca fortele de ordine au negociat timp de trei zile cu grevistii.

"Acest lucru nu ar fi trebuit sa se intample. Am insistat intotdeauna asupra faptului ca avem legi in aceasta tara, care le permit oamenilor sa faca greva, sa se reuneasca pentru a manifesta, iar noi credem ca oamenii nu trebuie sa ignore acesti stalpi ai sistemului nostru (...). Este o situatie teribila pentru toata lumea", a spus el.

"Politia a fost atacata in mod las de catre un grup care a recurs la diverse arme, inclusiv arme de foc. Politistii, pentru a iti proteja viata, aflindu-se deci in situatie de legitima aparare, au fost nevoiti sa raspunda prin forta", a declarat un purtator de cuvant al politiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.