Irakienii ar putea pierde aproape 200 miliarde de dolari din averea nationala in cazul in care anul viitor va fi aplicat planul americano-britanic de control asupra rezervelor petroliere.

Un raport elaborat de un grup independent de ONG-uri, citat de "The Independent", afirma ca Irakul va fi prins intr-o "capcana coloniala", care va permite companiilor straine sa puna stapanire pe aurul negru al lui Saddam Hussein. De fapt, sustin analistii, adevaratul scop al invadarii Irakului, in 2003, a fost chiar acesta: transferarea puterii petroliere catre Occident. Guvernul de la Bagdad a anuntat deja lansarea unui plan de atragere a investitiilor straine pentru exploatarea rezervelor petroliere ale tarii, adica 115 miliarde de barili, dupa alegerile generale care vor fi organizate luna viitoare.

Presa britanica scrie insa ca exista presiuni imense din partea administratiilor de la Londra si Washington pentru ca autoritatile irakiene sa accepte companii straine pentru refacerea infrastructurii petroliere, urmand ca acestea sa preia apoi controlul. Orice multinationala care va investi in Irak urmareste o rata a recuperarii investitiei de peste suta la suta, uneori chiar 162 la suta. Astfel, la un pret al petrolului de 40 de dolari barilul, pe un contract de exploatare pe o perioada intre 25 si 40 de ani, Irakul pierde, de fapt, 194 miliarde de dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.