Presedintele american, George W. Bush, ar fi intentionat sa bombardeze televiziunea Al-Jazeera, pare sa reiasa dintr-un memoriu ultra-secret, despre care scrie cotidianul londonez "The Mirror", in editia electronica de ieri. Potrivit relatarii, presedintele american a fost "calmat" de premierul britanic Tony Blair, care i-ar fi atras atentia ca un astfel de atac ar putea provoca un scandal international. "Nu exista nici o indoiala ca Bush a dorit sa atace Al-Jazeera si ca Blair a fost cel care l-a convins sa renunte la idee", ar fi afirmat, potrivit cotidianului londonez, o sursa guvernamentala. Ideea s-ar fi conturat in conditiile in care administratia americana acuza Al-Jazeera ca sustine insurgenta din Irak.

"Memoriul este exploziv si va afecta imens imaginea presedintelui american. Reiese foarte clar din memoriu ca Bush a intentionat sa atace postul de televiziune din Qatar, dar si retelele postului din alte state" - ar mai fi declarat sursa citata de "Daily Mirror".

Oficialii americani nu au comentat pana la inchiderea editiei memoriul preluat de mass-media internationala. Un singur oficial guvernamental a declarat ca amenintarile presedintelui american au fost "o gluma", si ca nu a fost nimic: "serios", informeaza CNN. Insa in conditiile in care documentul citat era clasificat "top secret", este mai greu de crezut ca este vorba despre o gluma. Declaratiile oficialului american au fost insa imediat contrazise de sursa din randul administratiei britanice care a confirmat ziarului "The Mirror" veridicitatea memoriului.

"Bush a fost al naibii de serios si acelasi lucru il putem spune si despre Blair", a precizat sursa, care a preferat sa ramana insa anonima.

Adevarul ar putea iesi la iveala daca Executivul britanic ar face public transcriptul convorbirii dintre liderul american si premierul britanic, din data de 16 aprilie 2004, data la care se pare ca a avut loc discutia. "Este infricosator sa crezi ca un om atat de puternic ca Bush poate propune asa ceva", a declarat ieri Peter Kilfoyle, fost ministru al Apararii in guvernul John Major.

In aprilie 2004 a avut loc o contraofensiva a coalitiei din Irak asupra orasului Fallujah. Postul Al-Jazeera a prezentat imagini din spatele liniilor insurgentilor, prezentand cadavre ale civililor, fapt ce i-a infuriat pe americani.

Credibilitatea memoriului este cu atat mai mare cu cat in anul 2001, statia locala a postului de televizune din Kabul a fost lovita de doua bombe "inteligente", reporterul Tareq Ayyoub fiind ucis. Administratia americana a catalogat evenimentul drept o "eroare militara".

Sediul central al postului de televizune arab se afla in cartierul rezidential al orasului Doha, capitala Qatarului. Daca Statele Unite ar fi bombardat postul de televiziune Al-Jazeera, pierderile umane civile ar fi fost impresionante. Pe de alta parte, ar fi fost o teribila lovitura de imagine in lumea araba, comparabila ca dimensiuni cu razboiul din Irak. Relatarea despre pretinsa amenintare proferata de presedintele american ar putea declansa, in contextul apropierii alegerilor parlamentare din Irak, un nou val de atentate in regiunea Golfului Persic.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.