Fostul premier ucrainean, aflata in inchisoare, va fi plasata in mod simbolic in fruntea listei principalei aliante a opozitiei la alegerile legislative din octombrie in Ucraina.

Alianta, care reuneste partidul lui Timosenko si pe cel al fostului presedinte al Parlamentului ucrainean Arseni Iateniuk, a decis in cadrul congresului de luni plasarea opozantei in capul listei, desi aceasta nu poate participa, fiind incarcerata.

Timosenko are statut de martor intr-un proces de crima

Alegerile legislative - primul test eletoral important al presedintelui Viktor Ianukovici de la alegerea sa, in 2010 - vor fi atent urmarite de statele occidentale ale caror relatii cu regimul ucrainean s-au tensionat din cauza urmaririlor initiate impotriva opozantilor, printre care si Timosenko, condamnata anul trecut la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in cadrul unui contract cu Rusia privind livrarile de gaze, scrie MEDIAFAX.

Uniunea Europeana si Statele Unite considera acest caz motivat politic si cer eliberarea fostului premier.

Imposibilitatea lui Timosenko si a fostului ei ministru de Interne, Iuri Lutenko de a participa la legislative, ambii fiind incarcerati, ar putea pune la indoiala rezultatele alegerilor in perceptia occidentalilor, precizeaza site-ul de informare Korrespondent.net.

Partidul regiunilor al lui Ianukovici isi va anunta la randul sau lista candidatilor dupa-amiaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.