Marile institutii mass-media ale lumii au anuntat ca Basescu pare sa fi supravietuit unei noi tentative de destituire din partea oponentilor sai.

Agentia France Presse preia primele declaratii facute de presedintele suspendat Traian Basescu, presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta.

"Presedintele roman suspendat Traian Basescu a afirmat duminica seara ca a evitat destituirea, romanii respingand, conform acestuia, «lovitura de stat» a majoritatii de centru-stanga impotriva sa prin neparticiparea la vot in numar suficient pentru validarea referendumului privind plecarea sa", titreaza AFP, citata de mediafax.ro.

Bloomberg titreaza: "Referendumul pentru suspendarea presedintelui este invalid, arata exit-poll-urile. Presedintele roman Traian Basescu a supravietuit unei a doua tentative de destituire in cinci ani dupa ce un boicot al votantilor a invalidat referendumul organizat de premierul Victor Ponta pentru eliminarea lui Basescu".

BBC News titreaza: "Presedintele roman Traian Basescu pare sa fi supravietuit unui referendum privind suspendarea sa. La inchiderea sectiilor de vot cifrele aratau o participare mai mica de 50 la suta, cifra necesara pentru validarea rezultatelor".

Corespondentul BBC Nick Thorpe considera ca temperaturile foarte ridicate și neincrederea generala in clasa politica i-au determinat pe romani sa nu participe la scrutin. Disputa dintre Traian Basescu și Victor Ponta a starnit ingrijorare in randul partenerilor europeni ai Romaniei, potrivit BBC, citeaza evz.ro.

"Ambele parti si-au anuntat victoria dupa inchiderea urnelor", scrie Wall Street Journal, "in conditiile in care (pe de o parte) consultarea este validata de un prag al prezentei la vot de 50 la suta, iar (pe de alta parte) autoritatile electorale au estimat ca pragul nu a fost atins cu putin", "rezultatele oficiale fiind asteptate luni".

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Publicatia precizeaza ca Basescu le-a cerut sustinatorilor sai sa boicoteze votul si il citeaza afirmand ca romanii au "respins o lovitura de stat" prin neparticipare.

"Incercarea indrazneata si controversata a Guvernului roman de a-l demite pe seful statului pare ca a esuat" din cauza prezentei la referendum, scriu Ian Traynor de la Zagreb si Roberta Radu de la Bucuresti pentru The Guardian, relateaza stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.