UE ar trebui sa fie mai ferma in privinta cerintelor ca Romania sa respecte libertatea de exprimare si drepturile omului, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Europene.

Potrivit site-ului postului, Sverigesradio.se, Birgitta Olsson a pledat pentru strategii UE mai dure in privinta respectarii drepturilor omului in statele "mai noi" din cadrul blocului european. Ea a apreciat ca, desi cerintele dinaintea aderarii la UE sunt "stricte" in privinta responsabilitatii referitoare la drepturile omului si democratie, este mai dificil ca state sa fie monitorizate in aceste domenii dupa aderare.

Presa internationala: Romania, o tanara democratie europeana suferinda

Olsson a declarat ca doreste sa creeze un "sistem de clasificare" a statelor UE din perspectiva drepturilor omului. "Trebuie sa numim, (sa facem de) rusine si sa expunem (problemele unor) tari, ci nu sa ne fie teama sa utilizam sanctiuni", a subliniat ea.

In opinia ministrului suedez, UE ar trebui sa nu evite sa utilizeze sanctiuni impotriva tarilor care "submineaza" drepturile omului. "Daca nu rezolvam problemele pe care le avem in Romania, cream un standard rau pentru tari care vor sa adere la UE, ca Serbia si alte tari din Balcani. De aceea este important sa fim mai duri", a subliniat Birgitta Olsson pentru Sverigesradio, scrie MEDIAFAX.

Natura luptei pentru putere din Romania a ridicat intrebari daca aceasta tara, care a aderat la UE pe 1 ianuarie 2007, este suficient de democratica, potrivit postului.
Presedintele Traian Basescu (centru-dreapta) a fost suspendat de o coalitie condusa de premierul Victor Ponta (centru-stanga) in Parlament. Un referendum va stabili duminica daca presedintele, suspendat din functie, va fi nevoit sa demisioneze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.