Presa internationala acorda spatii ample situatiei din Romania cu doua zile inainte de referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu, comentand si analizand evenimentele de la Bucuresti.

Dupa aproape 23 de ani de la prabusirea uneia dintre cele mai represive dictaturi din Europa, romanii traiesc in continuare intr-o democratie care functioneaza prost, asa cum arata recentul "puseu de febra" care a ingrijorat Europa, scrie vineri AFP, intr-o analiza semnata de Isabelle Wesselingh, intitulata "Romania, o tanara democratie europeana suferinda", care citeaza opiniile unor analisti romani si straini.

Europa urmareste cu interes sa vada ce se va intampla duminica, scrie Vlad Odobescu pentru cotidianul american USA TODAY, intr-un amplu material intitulat "Vot crucial duminica in timp ce Romania inclina spre autocratie", preluat de numeroase publicatii americane. Criza politica din Romania ar putea afecta ani de progrese democratice, iar analistii afirma ca Occidentul ar trebui sa actioneze mai decisiv pentru a opri regresele unor tari din Europa de Est ca Ungaria si Bulgaria, inaintea unei reveniri la autocratie.

The Guardian: Referendumul din Romania este un test al democratiei

FINANCIAL TIMES scrie intr-un material intitulat "Votul privind destituirea presedintelui poate pecetlui viitorul tarii" ca referendumul de duminica poate insemna sfarsitul carierei politice a lui Traian Basescu, un fost capitan de vas care a fost candva unul dintre cei mai populari politicieni, dar care si-a vazut popularitatea afectata de masurile de austeritate impuse in 2010. Sondajele de opinie arata ca doi din trei romani ar vota pentru demiterea sa, noteaza publicatia, potrivit MEDIAFAX.

"Mari manifestatii la Bucuresti cu trei zile inainte de referendum", scrie LE MONDE in editia electronica de joi, referindu-se la mitingurile de sustinere sau pentru denuntarea suspendarii lui Basescu, care ilustreaza, in opinia publicatiei, disensiunile profunde din randul electoratului.

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

Cotidianul francez citeaza Uniunea Social-Liberala (USL), potrivit careia aproximativ 35.000 de persoane au iesit pe strada joi pentru a cere destituirea presedintelui roman, dar si pe organizatorii reuniunii concurente, care a anuntat ca aproximativ 9.000 de persoane au protestat fata de supendarea sefului statului din functie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.