Referendumul organizat duminica in Romania este un test al democratiei, la capatul unor ani intregi de dispute politice.

"Romania este la limita inaintea votului de duminica, declansat de manevrele Guvernului condus de Victor Ponta in scopul inlaturarii unui vechi rival politic, presedintele Traian Basescu, care a fost suspendat din functie in asteptarea rezultatului referendumului. Manevrele politice ale Cabinetului Ponta au declansat alarma la Bruxelles, raportul CE concluzionand ca elitele politice din Romania nu inteleg cum functioneaza democratia, o recunoastere indirecta ca aceasta tara nu ar trebui sa fie deloc in Uniunea Europeana – la doar cinci ani de la aderare", noteaza ziarul britanic.

REFERENDUM 2012: CCR a aprobat programul prelungit cu patru ore

"Criza politica i-a adus pe multi romani la o stare de confuzie si incertitudine in legatura cu pozitia la referendum. Coruptia sistemica si nemultumirea fata de clasa politica i-au condus pe multi sa creada ca, indiferent de rezultat, referendumul este o situatie din care nu se poate castiga nimic", subliniaza cotidianul The Guardian, potrivit MEDIAFAX.

"A doua cea mai saraca tara din Europa, Romania a aderat la UE impreuna cu Bulgaria in 2007. Niciunul dintre cele doua state nu era suficient de pregatit pentru aderare, dar admiterea in cadrul Uniunii Europene a fost perceputa drept o manevra geopolitica inteligenta in competitia pentru influenta in Balcani cu Rusia lui Vladimir Putin", explica The Guardian.

"Pe fondul lipsei elementelor solide in democratia din Romania, tara a fost supusa unei monitorizari permanente la capitolul stat de drept, drepturi si libertati (...)", reaminteste publicatia britanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.