Secretarul american de Stat a declarat ca SUA au "obligatia morala" de a interveni pentru a impiedica un regim sa comita un "genocid", ucigandu-si propriul popor.

"Presedintele Barack Obama a evidentiat clar ca prevenirea crimelor in masa si a genocidelor este legata de securitatea nationala si de responsabilitatea morala", a declarat Clinton in timpul unui seminar organizat la muzeul memorial american al Holocaustului, din Washington.

"Daca guvernarea nu poate, sau nu vrea, sa protejeze proprii cetateni, atunci Statele Unite si partenerii lor trebuie sa actioneze", a declarat seful diplomatiei americane, amintind cazul Libiei, al Coastei de Fildes sau al Siriei.

Dar "obligatia morala" a Washingtonului nu implica neaparat o "actiune militara", a mentionat Clinton, adaugand ca "recurgerea la forta ar trebui sa fie ultima optiune", dupa "diplomatie, sanctiuni economice, ajutoare umanitare sau masuri juridice".

"In pofida a tuturor lucrurilor pe care le-am invatat si facut in ultimii 70 de ani, «niciodata asta» inseamna confundarea dorintelor cu realitatea", a declarat secretarul de Stat, scrie MEDIAFAX.

In cazul genocidului, "ne confruntam cu instincte profunde, cele mai complexe pentru o fiinta umana care incearca pe rand sa se protejeze si sa nu il trateze ca pe o fiinta umana pe aproapele sau pentru a-si consolida puterea", a adaugat Clinton. Ea a reamintit ca "genocidele si crimele in masa nu sunt niciodata spontane si sunt intotdeauna planificate", amintind de Shoah, genocidele din Cambogia, Rwanda sau fosta Iugoslavie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.