Mahmud Abbas, fost premier al Guvernului palestinian in 2003, actualmente presedinte interimar al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei si favorit in perspectiva scrutinului prezidential programat pentru 9 ianuarie si-a inasprit tonul de campanie, calificand Israelul drept "inamic sionist".

Afirmatia a fost formulata in cadrul unui discurs electoral sustinut, ieri, in fata a mii de simpatizanti, reuniti la Khan Younes, in sudul Fasiei Gaza, la cateva ore dupa ce sapte palestinieni fusesera ucisi si alti sase, raniti, la Beit Lahiya (in nordul Fasiei), de tirurile unui tanc israelian. "Ne rugam pentru sufletele martirilor nostri, ucisi azi de obuzele inamicului sionist, la Beit Lahiya", a declamat Abbas, in fata multimii. Sursele militare israeliene au afirmat ca, de fapt, tancul reactioase la tirurile de mortier lansate de palestinieni mascati asupra zonei industriale de langa punctul de trecere Eretz, tiruri soldate cu ranirea a doi israelieni din colonia Nissanit. Purtatorul de cuvant al armatei a indicat ca, potrivit informatiilor primite de la ofiterul palestinian de legatura, patru sau cinci din palestinienii morti sunt membri ai Hamas. In versiunea palestiniana, tancul ar fi tras, la cateva minute dupa ce teroristii disparusera, asupra unor culegatori de capsuni si cartofi, noteaza Rompres. Un alt episod suparator pentru Israel se derulase si luni, cand, in cadrul mitingului electoral organizat in Gaza, Abbas a apreciat ca refugiatii palestinieni deplasati dupa crearea Israelului ar trebui autorizati sa revina acasa. Abbas, candidat din partea al Fatah, este creditat cu 65% din intentiile de vot, la apropiatele prezidentiale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.