Constatarile CE risca sa intarzie inca o data perspectiva de aderare a celor doua tari foste comuniste la spatiul Schengen, la cinci ani de la intrarea lor in UE.

UE se incrunta la Romania pentru nerespectarea statului de drept, titreaza agentia chineza XINHUA, in timp ce ASSOCIATED PRESS avertizeaza ca, desi UE nu are prevederi pentru a exclude membrii, rapoartele negative repetate ar putea contribui la taierea fondurilor europene.

La randul sau, DER SPIEGEL subliniaza ca raportul se concentreaza pe recenta instabilitate politica din tara, mentionand "evenimente exceptionale" care reprezinta o "sursa majora de ingrijorare".

Ponta despre raportul MCV: Este echilibrat

Cu un asemenea bilant, Bucurestiul va rata fara indoiala unul dintre principalele sale obiective si anume fortarea intrarii in spatiul Schengen, comenteaza LE MONDE. Bucurestiul incearca in acest moment sa obtina sustinere, in special la Paris si Lisabona, dar Olanda, principalul oponent fata de extinderea Schengen, si-a consolidat motivele pentru care se opune intrarii Romaniei si Bulgariei.

Uniunea Europeana a emis critici severe la adresa Guvernului Romaniei, una dintre cele mai noi si mai sarace tari membre, afirmand ca masinatiile politice de aici au subminat democratia tanara a tarii si cerand extinderea monitorizarii pentru a se asigura respectarea statului de drept, comenteaza WALL STREET JOURNAL.

EUROPEAN VOICE publica o serie de trei articole referitor la situatia din Romania si raportul Comisiei Europene. Intr-unul dintre el, europarlamentarul ungar Andras Gyurk, liderul delegatiei ungare in cadrul Partidului Popular European, sustine ca situatia Romaniei este total diferita de cea a Ungariei, cu care a fost comparata deseori in ultima vreme. Cabinetul Ponta face abuz de putere pentru a submina Constitutia si valorile fundamentale stabilite de aceasta, afirma el. Prin contrast, in Ungaria, un Guvern cu un mandat considerabil desfasoara o reforma profunda in conformitate cu vointa alegatorilor, adauga el, informeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

BBC afirma, la randul sau, ca CE a criticat dur Romania pentru ca nu a reusit sa eradicheze coruptia si influenta politica in institutiile statului, in timp ce IRISH TIMES avertizeaza ca raportul negativ al Comisiei nu ajuta deloc campania Bucurestiului de a adera la Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.