Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria va fi publicat probabil in a doua jumatate a lunii iulie.

Motivul il constituie incercarea coalitiei Guvernului roman de a-l destitui pe presedintele Traian Basescu si de a modifica atat atributiile Curtii Constitutionale cat si Legea Referendumului.

Bulgaria, optimista cu privire la raportul MCV

Curtea Constitutionala a Romaniei a sustinut suspendarea lui Basescu, votata vineri in Parlament. Intre timp, aceasta a declarat neconstitutionala legea care ii limiteaza posibilitatea de a exercita un control asupra Parlamentului, iar ulterior a stabilit o rata minima de participare de 50% plus unu din electorat, pentru ca referendumul de la 29 iulie sa fie validat, scrie MEDIAFAX.

Comisia Europeana, mai multe state europene, Statele Unite si unele organizatii nonguvernamentale si-au exprimat recent ingrijorarea cu privire la atacurile puterii de stanga la adresa Constitutiei si la procedurile aplicate in vederea destituirii presedintelui.

"Da, Bulgaria si Romania ar putea fi monitorizate separat", a declarat diplomatul, fara a oferi alte detalii. Acesta a refuzat ferm sa spuna daca mecanismul de monitorizare ar putea fi eliminat in aceasta vara sau daca va fi mai strict cu vreuna dintre tari, afirmand doar ca acesta ar putea fi mai precis.

Comisarul european pentru Justitie Viviane Reding a declarat marti pentru Financial Times ca fara o revenire rapida asupra masurilor luate de premier in ultimele zile sansele Romaniei de a adera la Shengen ar putea fi prejudiciate. "Daca nu vor fi asigurari foarte credibile si actiuni concrete din partea Guvernului roman in privinta restabilirii statului de drept in Romania, tara ar putea pierde ani intregi in procesul de integrare deplina in UE", a declarat ea, potrivit gandul.info.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.