Italia este foarte preocupata de rapiditatea cu care a fost suspendat din functie presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Este clar ca rapiditatea cu care s-a ajuns la suspendarea presedintelui Romaniei a suscitat puternice preocupari in numeroase capitale, inclusiv la Roma. Dar, pe 29 iulie, in Romania va avea loc un referendum popular: faptul ca poporul va fi cel care va decide in problema destiturii presedintelui este totusi garantia starii democratiei si statului de drept", a apreciat ambasadorul Italiei.

Angela Merkel CRITICA incalcarea statului de drept in Romania

TMNews noteaza ca mai multi lideri europeni, inclusiv reprezentantii Comisiei Europene, sunt preocupati de inlocuirea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, a Avocatului poporului si de incercarea de preluare a controlului asupra Curtii Constitutionale de la Bucuresti. "Trebuie analizata rapiditatea cu care cele mai inalte pozitii institutionale din Romania si statutul lor pot fi modificate: facilitatea modificarii acestor proceduri nu este deloc la fel in alte tari, unde statul de drept si principiile sunt de tip occidental. Parlamentul si fortele politice din Romania trebuie sa se concentreze asupra acestor aspecte in urmatoarele luni. Procedurile pentru garantarea separatiei puterilor in stat trebuie consolidate pentru a se evita ca principiilor juridice sa le fie suprapusi alti factori", atrage atentia ambasadorul Italiei, Mario Cospito, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Giulio Terzi, declara, joi, inainte de decizia Parlamentului de suspendare a presedintelui Traian Basescu, ca autoritatile de la Roma urmaresc cu multa atentie evolutiile politice din Romania si isi doresc o clarificare cat mai rapida, conforma cu procedurile constitutionale. "Urmarim cu multa atentie evolutiile politice din Romania. Evident, ne dorim sa se ajunga cat mai repede la o clarificare in sensul unui parcurs normal, conform cu procedurile constitutionale ale tarii", afirma Terzi, potrivit agentiei ANSA.

De asemenea, el a aratat ca Romania este un partener important pentru Italia. "Romania este un partener important in Europa, pe care il apreciem si vom continua sa il apreciem", a mai spus oficialul italian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.