Ali Radi al-Haidari a fost lichidat de teroristi cu aproximativ trei saptamani inainte de alegerile programate in Irak * Gruparea terorista a lui Zarqawi a revendicat atentatul

Guvernatorul Bagdadului, Ali Radi al-Haidari, a fost asasinat ieri dimineata, in capitala irakiana. In jurul orei locale 09:00, cativa barbati inarmati au coborat din cele doua masini care ii transportau si au deschis focul impotriva convoiului guvernatorului, in timp ce acesta se deplasa intre cartierele al-Hurreya si al-Adl, situate in nordul capitalei irakiene, a declarat un oficial al Ministerului de Interne. Conform agentiei AP, citata de Rompres, Ali al-Haidari si sase dintre membrii garzii sale de corp si-au pierdut viata. Convoiul guvernatorului, format din trei vehicule, a fost atacat din mai multe directii. Desi al-Haidari se afla intr-un BMW blindat, el a murit pe loc. Initial, agentiile de presa anuntau ca al-Haidari si una din garzile sale corp au murit dupa ce au ajuns la spital si alte patru garzi au fost ranite.

Imediat dupa atac, sectorul a fost izolat de Armata americana si de fortele irakiene. Elicoptere americane au survolat zona. Gruparea iordanianului Abu Mussab al-Zarqawi, considerat emirul Al-Queda in Irak, a revendicat asasinatul, printr-un comunicat insotit de o inregistrare video, difuzate pe un site Internet islamist. "Tineri mujahedini din Organizatia al-Queda din tara Rafidain (Mesopotamia) au asasinat un tiran dintre agentii americanilor, guvernatorul orasului Bagdad", se arata in comunicat. Inregistrarea video, despre care gruparea terorista afirma ca reprezinta filmul asasinatului, prezinta imagini ale unui convoi de vehicule, apoi o persoana care se apropie si scaunul unei masini, patat de sange.

Guvernatorul Bagdadului a cerut, la 27 decembrie, in timpul uneia dintre rarele sale conferinte de presa, adoptarea unor masuri dure impotriva rebelilor, pe care i-a acuzat de obstructionarea reconstructiei capitalei. "Trebuie sa actionam cu fermitate pentru a impiedica aceste acte de sabotaj", a declarat el, salutand eforturile armatei americane in vederea reconstructiei Irakului. Haidari a semnalat ca si ca rebelii care au fugit din orasul sunnit Fallujah, ca urmare a ofensivei americane declansate in noiembrie, s-au retras la Bagdad. In cadrul aceleiasi conferinte, al-Haidari a atras atentia ca unii ziaristi irakieni continuau sa nu-i cunoasca numele, la cinci luni dupa ce fusese nominalizat, si a promis ca va organiza intalniri frecvente cu presa, pentru a prezenta activitatea biroului.

Peste 100 de morti de la inceputul anului

Tot ieri, in centrul Bagdadului, un atentat cu masina-capcana s-a soldat cu moartea a 10 persoane, intre care opt politisti, si ranirea altor 56. Atentatul viza cartierul general de comanda al ministerului de Interne, situat in spatele unuia dintre palatele fostului presedinte Saddam Hussein, in apropierea Zonei Verzi, cum este denumit perimetrul securizat din centrul capitalei irakiene. Bilantul violentelor care au afectat Irakul de la inceputul acestui an indica peste 100 de morti. Luni, cel putin 30 de persoane au fost ucise in urma unui val de atentate, care au succedat celui de duminica, soldat cu peste 40 de morti.

Pe fundalul acestor violente, ministrul irakian al Apararii, Hazem Chaalane, a afirmat, luni, la Cairo, ca "alegerile ar putea fi amanate daca sunnitii se angajeaza sa participe" la scrutin. Totusi, Statele Unite pledeaza pentru respectarea calendarului stabilit, dupa cum a transmis Departamentul de Stat. Premierul irakian, Iyad Allawi, i-a telefonat, luni, presedintelui american, George W. Bush, pentru a discuta in legatura cu organizarea scrutinului, relateaza, in numarul de ieri, cotidianul New York Times


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.