Iranul ar putea sa se foloseasca de influenta sa pentru a rezolva criza siriana, datorita importantei pe care o are in regiune.

Ambasadorul a criticat occidentalii, si "in special Statele Unite", pentru faptul ca nu au luat in considerare "puterea si influenta Iranului". El a sustinut ca tara sa "ar putea fi un campion de categorie grea care lupta pentru tarile din regiune".

Iranul si Arabia Saudita nu au fost invitate la conferinta ministeriala de la Geneva, unde se va discuta sambata un plan de tranzitie democratica in Siria, plan propus de mediatorul international Kofi Annan.

Noul plan de pace pentru Siria: Formarea unui Guvern de tranzitie

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si Kofi Annan au dorit ca Iranul, aliat al regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, sa participe la reuniune, dar americanii si europenii s-au opus, iar Rusia a refuzat prezenta Arabiei Saudite din cauza sustinerii acestei tari pentru opozitia siriana, potrivit unor diplomati. Kofi Annan a fost insarcinat cu informarea Iranului despre rezultatele conferintei, conform ONU, scrie MEDIAFAX.

"Acest lucru arata cat de mult pot fi iranienii influenti si utili in dosarul sirian", a declarat ambasadorul iranian. Americanii si europenii "au pierdut o buna ocazie de a rezolva aceasta problema", a adaugat el, mentionand ca Teheranul a "recomandat puternic" guvernarii siriene sa duca la bun sfarsit cateva reforme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.