Cetatenii de etnie roma din Bulgaria si Romania raman izolati, pe cand cei care au emigrat in Spania se integreaza mai usor decat cei care au ales Italia.

"Toleranta si politicile de integrare pe termen lung, in special in Spania, inregistreaza succese in integrarea romilor", a declarat Gheorghi Stoicev, presedintele filialei bulgare a Open Society, intr-o conferinta de presa.

Potrivit studiului, 53% dintre romii din Bulgaria care au ales sa emigreze in Spania au un loc de munca, in timp ce in Bulgaria, majoritatea membrilor comunitatii rome sunt in somaj. In Italia, 40% dintre romii bulgari exercita o activitatea profesionala.

In Spania, acestia lucreaza in agricultura, in timp ce in Italia, ei lucreaza mai de graba in serviciile publice si in constructii.

Romii din UE o duc mai greu ca cei din alte tari

Studiul a fost realizat in iunie 2011 pe un esantion de 1.100 de romi in fiecare din cele patru state (Romania, Bulgaria, Spania, Italia), si alti 400 de imigranti romi bulgari si romani din Spania si Italia, un total de 4.800 de persoane, scrie MEDIAFAX.

Rata angajarii romilor in cele patru state este in medie de 37,4%, in timp ce rata angajarii in cetatenilor la nivelul Uniunii Europene este de 57,4%. In domeniul educatiei, numai o medie de 6% dintre romi au acces la cursuri secundare sau superioare, fata de 67,2% la nivelul UE.

Romii din Romania
si Bulgaria traiesc in conditii mizere, numai 20% avand acces la toalete decente, fata de 52% in Italia si 95% in Spania.

44% dintre bulgari se declara dispusi sa lucreze cu romii, fata de numai 29% in urma cu patru ani, in special in randul tinerilor (60% dintre tinerii sub 30 de ani). In plus, 48% dintre bulgari nu se opun unei coabitari in acelasi cartier, fata de 32% in urma cu patru ani.

In schimb, numai 12% dintre bulgari s-ar casatori cu o persoana de etnie roma, rezultat similar cu cel anterior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.