Regina Elizabeth a Marii Britanii a dat mana cu Martin McGuinness, fostul lider al Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Aceasta strangere de mana s-a produs in spatele usilor inchise, intr-un teatru din Belfast, in prezenta sotului reginei, printul Philip, a presedintelui irlandez Michael D. Higgins si a premierului Irlandei de Nord, Peter Robinson.

Intalnirea, care a avut loc in a doua zi a vizitei reginei, marcheaza o etapa simbolica importanta in reconcilierea in Irlanda de Nord, provincie britanica afectata de un conflict comunitar care a durat peste 30 de ani, soldat cu peste 3.500 de morti, pana la acordurile de pace din 1998, scrie MEDIAFAX.

Un purtator de cuvant al lui David Cameron a apreciat ca este "normal ca regina sa se intalneasca cu reprezentantii tuturor partilor". El a amintit ca vizita istorica efectuata de regina in Irlanda in 2011, apreciind ca aceasta ar fi permis "relatiilor intre cele doua state sa ajunga la un nou nivel".

Martin McGuinness, in varsta de 62 de ani, de confesiune catolica, a fost lider al IRA, care a luptat impotriva dominatiei britanice in Ulster in timpul celor 30 de ani de conflict. Membru al partidului Sin Fein, este unul dintre principalii initiatori ai procesului care a determinat miscarea clandestina sa depuna armele si un negociator major al acordului de pace din Vinerea Marea in 1998.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.