Chiar daca se numara printre cele mai vulnerabile tari UE, Romania este in scadere usoara fata de anul trecut in categoria statelor cu situatie stabila.

Indicele include 178 de state, clasificate in functie de 12 indicatori, sociali, economici si politici privind presiunea asupra statului, pentru fiecare fiind acordat un punctaj intre 1 si 10, unde 10 reprezinta punctajul cel mai slab.

Somalia a ramas, pentru al cincilea an consecutiv, pe prima pozitie in clasamentul statelor esuate, cu un punctaj de 114,9, nivel de alerta, potrivit orgnizatiei americane Fondul Pacii, fiind urmata indeaproape de Congo, cu 111,2 puncte.

Top zece este dominat de tari din Africa. Astfel, pe trei se situeaza Sudan, urmat de Ciad, Zimbabwe, Afganistan, Haiti, Yemen, Irak si Republica Centrafricana. Cel mai sigur stat din lume a ramas Finlanda, urmata de vecinii scandinavi Suedia si Danemarca.

Romania are cel mai prost scor din UE la presiunea demografica, grupurile cu comportament revansard, saracie si declin economic puternic sau sever, deteriorarea treptata a serviciilor statului si se afla pe al doilea loc in UE la dezvoltare economica inegala si lipsa de legitimitate a statului, scrie mediafax.

In Europa Centrala si de Est, Romania (126) este statul cu cel mai redus nivel de stabilitate. O stabilitate mai ridicata decat Romania au Bulgaria (130), Letonia (136), Grecia (138), Ungaria (141), Estonia (143), Slovacia (144), Polonia (148), Lituania (149), Cehia (155), Slovenia (161) si Austria (161).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.