Congresmanul republican Lamar Smith considera ca extinderea programului Visa Waiver pentru a include si Polonia va spori riscul ca teroristii sa ajunga in SUA.

Intr-o scrisoare adresata editorului publicatiei politice Roll Call din Statele Unite, Smith, presedintele Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentantilor, a declarat ca programul Visa Waiver este o "portita de intrare pentru cei care vor sa ne faca rau".

SUA introduce Polonia in Programul Visa Waiver. Romania mai are de asteptat

"Stim ca programul a fost folosit de teroristi. Conspiratorul Zacarias Mussaui in atentatele de la 11 septembrie 2001, Richart Reid, care avea bomba in pantof si conspiratorul de la World Trade Center 1993, Ahmed Ajaj, toti au intrat sau au incercat sa intre in Statele Unite prin acest program", a precizat acesta, potrivit MEDIAFAX.

In opinia lui Smith, Biroul de Contabilitate al Administratiei americane a emis un raport potrivit caruia jumatate din statele incluse in program nu si-au indeplinit angajamentele de securitate convenite cu Statele Unite.

Smith si-a exprimat acest punct de vedere intr-un articol publicat in Roll Call, preluat in cursul saptamanii in Warsaw Business Journal, unde consulul onorofic al Poloniei la San Francisco, Tad Taube, a publicat un articol pe tema includerii Poloniei in acest program.

In pofida faptului ca Polonia este una dintre cele mai proamericane tari din Europa - participand militar atat la razboiul din Irak cat si la cel din Afganistan - Polonia ramane unul dintre cele patru state din Uniunea Europeana neincluse in program (celelalte sunt Bulgaria, Cipru si Romania).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.