Iranul va inceta imbogatirea uraniului la un nivel de 20%, in cazul in care primeste "garantia" marilor puteri ca ii vor furniza combustibilul nuclear.

"Republica islamica a spus intotdeauna ca, daca tarile europene vor livra Iranului combustibil (nuclear imbogati la nivelul de) 20%, Iranul nu va efectua o imbogatire la acest nivel", a declarat Ahmadinejad, potrivit transcrierii unui interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, postata pe site-ul presedintiei.

"Chiar astazi, daca ne dau garantia ca ne vor furniza combustibil (nuclear imbogati la nivelul de) 20% pentru reactoarele noastre, nu va exista o problema" sa oprim imbogatirea uraniului la nivelul de 20%, a adaugat el.

Aceste declaratii, postate duminica seara pe site-ul presedintiei, nu figureaza in versiunea interviului publicat sambata pe site-ul cotidianului german.

Potrivit presedintiei, Ahmadinejad "a insistat asupra faptului ca Republica islamica (este) pregatita sa negocieze imbogatirea uraniului (la nivelul de) 20% in cadrul unei cooperari" cu marile puteri.

Iranul va construi a doua centrala nucleara in 2013

Afirmand ca dreptul Iranului de a imbogati uraniu nu este negociabil, presedintele si alti lideri iranieni au sugerat in mai multe randuri, in ultimele luni, ca Teheranul ar putea renunta de bunavoie sa imbogateasca uraniu la nivelul de 20%, daca drepturile sale nucleare sunt recunoscute de catre marile puteri, scrie MEDIAFAX.

Este, totusi, pentru prima data cand Ahmadinejad prezinta lucrurile atat de clar. Aceasta problema se afla in centrul negocierilor care s-au deschis luni, la Moscova, intre Iran si grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie plus Germania).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.