Seismul de magnitudine 6 pe scara Richter, care s-a produs pe 20 mai in Emilia-Romagna, in nord-estul Italiei, a ridicat solul cu 15 centimetri.

"Datele noastre din satelit au indicat ca seismul de pe 20 mai a ridicat solul cu 15 centimetri deasupra epicentrului, iar cel de pe 29 mai, de o intensitate mai mica, l-a ridicat cu 11 centimetri", a declarat la Roma geologul, el fiind specialist in observarea zonelor seismice cu ajutorul satelitilor.

Seismul din nordul Italiei, in cifre: 16 morti, 350 raniti, mii de evacuati

Emilia-Romagna a fost afectata pe 20 si 29 mai de doua seisme puternice, de magnitudine 6 si respectiv 5,8, ale caror epicentre au fost la o distanta de doar cateva zeci de kilometri, si in urma carora au murit 25 de persoane.

"Solul coboara in jurul epicentrelor si la 10 sau 20 de kilometri revine la nivelul «zero»", nivelul de plecare, "dar acolo unde s-a ridicat, el nu va mai cobori niciodata, din contra, va continua sa se ridice chiar si dupa seism, dar intr-un ritm mai lent", a adaugat Salvi.

"Din 2005 pana in 2012, am inregistrat 85.350 de unde seismice pe teritoriul italian", a mentionat Amato, adaugand ca majoritatea acestora nu a fost resimtita de populatie, "10% dintre ele depasind magnitudinea de 2,5".

"Doar in regiunea Emilia-Romagna, 1.827 de unde seismice au fost inregistrate incepand cu 20 mai pana pe 13 iunie", a declarat Amato.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.