China a livrat patru vehicule lansatoare de racheta Coreei de Nord in 2011, incalcand rezolutiile ONU, care interzic furnizarea de armament regimului de la Phenian.

Ptrivit publicatiei Asashi Shimbun, care citeaza diferite surse guvernamentale nippone, Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud stiu de livrarile ilicite ale Chinei catre Coreea de Nord, pe aproape un an.

Satelitii de spionaj ai celor trei aliati au urmarit transportul celor patru T.E.L. pe un cargo inmatriculat in Cambodgia, "Harmony Wish", care a plecat din Shanghai la 1 august si a ajuns la Nampho, pe coasta de vest a Coreei de Nord pe 3 august.

Coreea de Nord: Vom lansa sateliti unul dupa altul!

Natura vehiculelor livrate a fost confirmata de documentele de export intocmite de un intermediar la Shanghai si preluate de garzile de coasta japoneze in cadrul unei perchezitii a navei in portul Osaka (in sudul Japoniei), in octombrie, potrivit MEDIAFAX.

Washingtonul, Tokyo si Seulul au evitat sa faca public acest caz sperand ca Beijingul sa faca presiuni asupra Coreei de Nord pentru a o convinge sa reia negocierile privind programul sau nuclear si sa renunte la un al treilea test nuclear, precizeaza aceeasi sursa.

ONU pregateste noi sanctiuni pentru Coreea de Nord

Aceste sanctiuni au fost intarite si sprijinite de Beijing, dupa esecul tenttivei Coreei de Nord de a pune pe orbita, la 13 aprilie, un satelit al carui lansator a fost considerat de Washington si aliatii sai o racheta balistica deghizata. Dispozitivul s-a scufundat in Marea Galbena, la 165 de kilometri de coasta sud-coreeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.