Presedintele francez Francois Hollande si aliatii sai au sanse mari sa obtina majoritatea absoluta in Adunarea Nationala dupa 17 iunie.

Potrivit rezultatelor definitive publicate de Ministerul de Interne, fortele de stanga (Partidul Socialist, EELV si Frontul de Stanga) totalizeaza 46,77% din voturi, fata de 34,07% cat are drepta (UMP si aliatii sai) si 13,6 procente pentru Frontul National (extrema-dreapta).

Alegerile legislative: Francezii vor opta pentru o schimbare

Rata absenteismului s-a ridicat la 42,77%, potrivit acestei totalizari a voturilor celor 46 de milioane de alegatori inscrisi.

Conform ultimelor proiectii ale distribuirii mandatelor realizate de institutele de sondare, PS si aliatii sai (PRG, MRC si alte forte de stanga) ar obtine intre 283 si 329 de mandate in Adunarea Nationala. PS si aliatii sai apropiati ar putea astfel sa nu depinda de EELV si mai ales de Frontul de Stanga pentru a obtine majoritatea absoluta, de 289 de mandate, scrie MEDIAFAX.

Dreapta si aliatii sai ar urma sa obtina intre 210 si 263 de mandate, iar extrema-dreapta si centristii ar putea avea fiecare maximum trei mandate.

Reales din primul tur in Loire-Atlantique, premierul Jean-Marc Ayrault a salutat aceste rezultate si a facut apel la francezi sa se mobilizeze in cel de-al doilea tur pentru ca "schimbarea de durata sa se instaleze".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.