Toti cetatenii unguri care locuiesc in afara tarii ar trebui sa aiba sansa sa invete limba materna si sa o foloseasca fara frica, a declarat un oficial responsabil cu politica nationala in cadrul guvernului ungar.

Subsecretarul de stat Zsuzsanna Repas a declarat ca guvernul ungar cauta sa atinga acest obiectiv in colaborare cu comunitatile ungare din strainatate, transmite MTI.

Minoritatile ungare ar trebui sa "fie cumva conectate la o scena unde maghiara este vorbita ca limba materna", a spus ea in cadrul unei conferinte despre politica lingvistica si drepturile lingvistice organizata de Institutul de cercetare pentru Comunitati ungare din strainatate. Aceasta este o prioritate pentru politica nationala, a adaugat aceasta, conform MEDIAFAX.

Obtinerea unei imagini de ansamblu asupra politicii lingvistice a statelor vecine precum si oportunitatile oferite de UE - sau lipsa acestora - este o conditie esentiala pentru Ungaria in construirea unei strategii lingvistice corespunzatoare, a spus Repas.

Drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil pentru etnicii unguri, deoarece autoritatile statelor vecine limiteaza de obicei dreptul acestora de a isi folosi limba materna, a declarat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.